به راستی مدل کسب و کار چیست؟ آیا راهی است که به کمک آن پول در می آورید؟ تاحدودی بله. آیا یک مزیت رقابتی است؟ بله. آیا طرح کسب و کار است؟ نه کاملاً. در یک نگاه، یک مدل کسب و کار، فرمول سود شماست. روشی است که به کمک آن مشتریانی جذب می کنید، به آنها خدمات ارائه می کنید و از این راه پول در می آورید.
اینجا، مدل کسب و کار را به سه بخش اصلی تقسیم می کنیم: ارائه کردن، پول درآوردن و تداوم بخشیدن. شما چه چیزی ارائه می کنید؟ چطور از خدمتی که ارائه می کنید پول در می آورید و چطور آن را تداوم می بخشید؟
مدل کسب و کار شما، نه تنها فرمولی را ارائه می کند که به کمکآن پول در می آورید، بلکه چارچوب سازمان را نیز مشخص می کند.
در واقع مدل کسب و کار، چارچوبی از قوانین و اخلاقیات است که کسب و کار به کمک آنها اداره می شود. این خط مشی، می تواند کوتاه یا طولانی مدت باشد. ماموریت، اهداف، استراتزی و تاکتیک، مراحل مدیریت استراتژیک هستند که از دل این چارچوب استخراج میشوند. ترکیب این چهار مورد، همان قطب نمایی است که سازمان را هدایت می کند و همان قانونی است که آن را مانند چسب کنار هم نگه می دارد.
بسیاری از مدیران بر این باور هستند که همه ی آنها نیازمند طرح کسب و کار هستند، اما طرح های آنها در بهترین حالت واکنشی است. در فضای پر تحول امروزی، بهترین راه برای ارائه روش های پیشگیرانه، ارائه مدل کسب و کار قوی است. ما در گروه رشد روش مناسبی را یه شما ارائه می کنیم تا عصاره کسب و کار خود را خالص و آن را به یک مدل کسب و کار متعالی تبدیل کنید.
در یک نگاه، یک مدل کسب و کار، فرمول سود شماست. روشی است که به کمک آن مشتریانی جذب می کنید، به آنها خدمات ارائه می کنید و از این راه پول در می آورید.
تاریخچه
مفهوم مدل کسب و کار تقریباً جدید محسوب می شود، اما مطالعه کسب و کار در کل، برای قرن ها در جریان بوده است. مفهوم طرح کسب و کار، از اواخر سال 1800 مطرح شده است. از آن پس، برنامه ریزی برای کسب و کار از یک مفهوم به یک دانش بدل شده است. دانشگاه ها دوره های متنوعی برای برنامه ریزی کسب و کار ارائه می کنند. نرم افزارها و الگو های متنوعی ساخته شده اند و دوره های عمومی کسب و کار به صورت عملی به ترتیب پژوهشگران این حوزه می پردازند.
در مرحله بعدی، مفهوم کار آفرینی مطرح شد. اگر به رشد کار آفرینی نگاه کنید، خواهید دید که از یک مفهوم مبهم در دهه 1960، به یک تخصص تبدیل شده است که امروزه دوره های دانشگاهی برای آن ارائه می شود. اگر با هم کلاسی های خود صحبت کنید، بخش عمده ای از آن ها دوست دارند در آینده برای شرکت های کارآفرینی کار کنند یا کسب و کار خودشان را راه بیندازند. امروزه کار آفرینی، هم در دنیای واقعی هم آکادمیک جایگاه ویژه ای دارد و برنامه های ویژه و مدارج متعددی برای آن ارائه شده است.
مطالعه مدل های کسب و کار را می توان “کارآفرینی پیشرفته” نامید. مدل های کسب و کار هر آنچه را کار آفرینی پشت سر می گذارد جمع آوری می کنند و با در نظر گرفتن شرایط موجود، موج بعدی علاقه مندی ها در دنیای کسب و کار خواهند بود.
مدل های کسب و کار،داغ داغ!
جدا از تحولات ساده ای که در تفکر کسب و کار شکل گرفته است، مدل های کسب و کار به یک دلیل بسیار مورد توجه قرار گرفته اند، سرعت سوددهی. ضرب المثلی قدیمی در حوزه کسب و کار چنین بیان می کند که “پانزده سال طول می کشد تا یک شبه به موفقیت برسید”. مفهوم این جمله آن است که صاحب یک کسب و کار باید پانزده سال در گمنامی غوطه ور باشد تا اینکه به موفیت برسد. امروزه، توسعهی کسب و کار سرعت بیشتری گرفته است و سوددهی های کلان می توانند یک شبه حاصل شوند.
مارک زاکربرگ، خالق فیسبوک، پانزده سال پیش محصل بود. کسب و کار هایی مانند آمازون، گوگل یا حتی اسپنکس(Spanx) کار خود را از صفر شروع کرده اند، اما تمام این کار آفرینان میلیاردر شده اند. امروزه تجارت جهانی سرعت بیشتری گرفته و فرصت های بیشتری برای کسب و کار های بهتر فراهم کرده است. در واقع می توان گفت دیگر نیازی نیست پانزده سال صبر کنیم.
زمانی که یک کسب و کار به سرعت ترقی میکند، مردم می پرسند چطور چنین چیزی ممکن است؟ تنها پاسخ منطقی به این سوال، مدل های کسب و کار متعالی است. با در نظر گرفتن فرصت های مالی متعدد، مدل های کسب و کار توجهات بیشتر و بیشتری جذب می کنند.
مدل های کسب و کار را نباید توهم دانست. یک مدل قوی، قلب کسب و کار های موفق و کلیدی برای سوددهی است. مدل های کسب و کار تمام پیچیدگی های یک کسب و کار چند میلیارد دلاری را در نظر می گیرد و آن را می جوشاند تا عصاره ای قابل توجه و سود ده از آن خارج شود.